فرسودگی شغلی به عنوان فقدان انرژی و نشاط تعریف میشود و شخص دچار فرسودگی شغلی احساس کسالتانگیزی را نسبت به انجام رفتار شغلی خود نشان میدهد اما چکار کنیم این امر موجب کاهش میل و رغبت مان به کار نشود.
دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و مؤسس خانه تابآوری ایران معتقد است: اگر متوجه میشوید که انرژی میدهید بدون آنکه به شما چیزی برگردد، چه فرد خاصی باشد یا محلی که کار میکنید یا چیز دیگری، میبایست وقت کمتری صرف آن کنید و اگر حذف آن از زندگیتان کاری است که میتوانید انجام دهید، این کار را بکنید.
وی افزود: اگر مرتب احساس میکنید که اصلاً انرژی ندارید، متعهد ماندن به اهدافتان و تلاش برای دستیابی به آنها هر روز سختتر میشود، سادهترین راه آن است که انرژی بیشتری در خود پرورش دهید و به این فکر کنید که در طول روز چه چیزی به شما بیشتر انرژی میدهد و چقدر برای این کار وقت میگذارید؛ بررسی کنید و مطمئن شوید که چه چیزی انرژی شما را میگیرد و در طول روز چقدر بابت آن زمان صرف میکنید.
دکتر مقدسی با بیان اینکه مسائلی که انرژی شما را میگیرند، باعث میشوند به اهدافی که حقیقتاً برای شما مهم هستند، سختتر متعهد باشید یادآور شد: برخی از مواردی که انرژی شما را در طول روز میگیرند شامل مواردی چون نشخوار فکری، زیاد پرداختن به شبکههای مجازی، بههم ریختگی، کم آبی بدن، خواب ناکافی، شرب الکل، مرز و حریم نداشتن و کار کردن بیوقفه بدون لحظهای استراحت است.
وی می گوید: متأسفانه راهحلی وجود ندارد که چطور انرژی خود را اولویتبندی کنید از اینرو اگر متوجه میشوید که انرژی میدهید بدون آنکه به شما چیزی برگردد، چه فرد خاصی باشد یا محلی که کار میکنید یا چیز دیگری، میبایست وقت کمتری صرف آن کنید؛ اگر حذف آن از زندگیتان کاری است که میتوانید انجام دهید، این کار را بکنید.
مدیر اولین وب سایت روانشناختی ایران در ادامه افزود: بهجای آنکه روی چیزهایی تمرکز کنید که انرژی شما را میگیرند، ببینید چه کارهایی بهشما انرژی میدهند و موارد بیشتری از این دست را در زندگی خود وارد کنید، برخی از کارها بهما انرژی میدهند مانند نوشیدن یک لیوان آب، نور خورشید، غذاهای مغذی، ورزش، خنده، نوازش، یوگا، مراقبه، مطالعه، شنیدن موسیقی، هوای تازه، وقت گذراندن با دوستان و خانواده، خلاقیت و خوابِ باکیفیت، از اینرو ببینید کدامیک از این موارد بیشترین انرژی روزانه را بهشما میدهند.
وی ادامه داد: انجام دادن این کارها باعث میشود تا زندگی خود را متعادل کنید و باعث میشود که احساس مفید بودن بیشتری بکنید. مواردی را که انرژیتان را میگیرند بهحداقل برسانید و زمان بیشتری را صرف مواردی کنید که بهشما انرژی بیشتری در زندگی روزانه میدهند.
از فرسودگی اجتناب کنید
دکتر مقدسی معتقد است: باید بکوشید که از فرسودگی اجتناب کنید، شاید وقتی این مساله را در یک کتاب ببینید، کمی ساده لوحانه بهنظر برسد، اما حقیقت آن است که هرکسی در معرض خطر فرسودگی قرار دارد، فرسودگی، وضعیت خستگی فیزیکی و احساسی است و چند دلیل شناختهشده دارد، اما معمول ترین دلیل آن، استرس بلندمدت است.
وی افزود: عواملی مانند نگرانیهای مالی، دورکاری، نگرانیهایی درباره امنیت شغلی و نداشتن حمایتهای اجتماعی میتواند بیش از آنی باشد که فرد تحمل میکند، خودمراقبتیِ ضعیف، علل مستقیم فرسودگی یا غیرمستقیم خستگی است، برای برخی افراد، درک تفاوت بین استراحت و زمانی که فقط احساس تنبلی میکنند، سخت است، یاد بگیرید که نشانههای بدنی خود مبنی بر نیاز بدنتان بهاستراحت را، تشخیص دهید و مطئمن شوید بهحرف بدن و ذهنتان گوش میکنید.
وی تاکید کرد: اگر یاد نگیرید که از خودتان مراقبت کنید، هیچ پیشرفتی ندارید، گاهی مرخصی گرفتن، از ناتوانی در کامل کردن کارها برای ماهها، بهدلیل تجربه کردن فرسودگی، راهحل بهتری است، تاب آوری و توانایی و هم چنین سلامت خود را در اولویت قرار دهید و چند روز صرف بهداشت روان خود کنید به ویژه اگر احساس میکنید بهآن نیاز دارید.
دکتر مقدسی از جمله علایم فرسودگی شغلی را مواردی چون: احساس خستگی یا فرسودگی در تمامِ مدت، احساس بیپناهی، در دام افتادگی یا شکست خوردن، احساس تنهایی در دنیا، نگاه منفی در زندگی، شک کردن بهتواناییهای خود،
اهمالگرایی و تنبلی در انجام دادن کارها و احساس تحت فشار قرار گرفتن عنوان کرد و گفت: اگر باور دارید در مسیر بدی هستید که نهایتاً بهفرسودگی منجر میشود، باید با چند روز مرخصی و مشورت با پزشکتان اگر لازم است استراحت کنید.
وی با تاکید بر اینکه هر فرد باید شخصیت اصلیِ زندگیِ خودش باشد گفت: آیا میدانید که در هواپیماها برای حفظ امنیت چه میگویند؟ پیش از آنکه در هنگام بحران بهدیگران کمک کنید، ماسک اکسیژن خود را بزنید، این یک قانون مهم برای یادآوری در زندگی روزمره نیز هست، بنابراین از بدن و ذهنتان مراقبت کنید یا اگر با مسالهی فرسودگی یا مساله روحی یا فیزیکیِ دیگری دستوپنجه نرم میکنید، از متخصصان سلامت روان و یا مربی تاب آوری خود کمک حرفهای بگیرید.
دکتر مقدسی تاکید کرد: اگر به بهزیستی روانشناختی خودتان متعهد نباشید، ناممکن است بتوانید بهاهدافتان متعهد بمانید.
منبع : ایرنا
۴۴۹ بازدید
۸ امتیاز
۰ نظر
هنوز هیچ نظری ثبت نشده است !