کتاب پایه و اساس تاب آوری فرهنگی ایران است.
تاب آوری فرهنگی، به بررسی چگونگی انتقال و تبادل ارزشها، آداب و رسوم، هنرها و ایدهها بین فرهنگهای مختلف میپردازد
فرهنگ ایران، همواره در برابر تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، تابآوری منحصربهفردی از خود نشان داده است. در این میان کتاب بهعنوان ابزاری اساسی، نقش محوری در حفظ و انتقال هویت فرهنگی ایرانیان ایفا کرده است.
از آغاز تمدن ایران باستان تاکنون، کتابها بعنوان فرهنگ مکتوب پلی میان نسلها برای مقاومت در برابر فراموشی و تغییرات ناخواسته بودهاند.
در دورانهایی که ایران با چالشهایی چون حملات اعراب، مغول یا استعمار مواجه بود، کتابها به عنوان مخازن هویت، از فرهنگ و زبان فارسی محافظت کردند. امروزه نیز در شرایطی که جهانیشدن و تکنولوژی میتوانند فرهنگ بومی را تهدید کنند،کتاب به عنوان سپری فکری، از سنتها و ارزشهای ایرانی حمایت میکند.
کتابنگاری در ایران ریشه در هزاران سال پیش دارد. شاهنامه فردوسی، بهعنوان یکی از بزرگترین آثار ادبی جهان به حفظ حماسههای ایران باستان را کمک شایان توجه کرده است.
امروزه، با وجود چالشهایی مانند تحریمهای اقتصادی، نشریات و کتابهای دیجیتال در ایران، کتاب به ابزاری برای دسترسی گستردهتر به دانش و تقویت تاب آوری فرهنگی تبدیل شدهاند.
ظهور فناوری اطلاعات، فضای مطالعه و نشر کتاب در ایران را دگرگون کرده است. از یک سو، وبسایتها و اپلیکیشنهای کتابخوانی دسترسی به ادبیات کلاسیک و معاصر را آسان کردهاند. از سوی دیگر،محتوای خارجی و شبکههای اجتماعی، تهدیدی برای هویت فرهنگی ایرانی بهحساب میآید.
با این حال، جنبشهایی مانند «کتابخوانی در فضای مجازی» و مسابقات ملی کتابخوانی مطالعه، نشان میدهند که جوانان ایرانی همچنان به کتاب بهعنوان ابزار تاب آوری فرهنگی پایبندند.
نگاهی اجمالی به چنین مواردی نشان میدهد کتاب، حتی در عصر دیجیتال، جایگاهش را بهعنوان پایهای برای تاب آوری فرهنگی و مقاومت فکری حفظ کرده است.
دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه اضافه میکند که به آینده کتاب و تابآوری فرهنگی ایران خوشبین وامیدوار است.
اگرچه برای حفظ نقش کتاب در تاب آوری فرهنگی و اجتماعی ایران نیاز به سیاستهای همهجانبه است. دولت و نهادهای خصوصی باید به حمایت از نویسندگان جوان، ترجمه متون ارزشمند، و گسترش کتابخانههای عمومی ادامه دهند.
آموزش مهارتهای انتقادی مطالعه در مدارس، میتواند نسلی فرهیخته تربیت کند که با خواندن کتاب، به دفاع از فرهنگ بومی بپردازند. اگرچه چالشهایی مانند محدودیت دسترسی به منابع جهانی وجود دارد اما با این حال تاریخچه درخشان کتاب در ایران، امیدواری را برای آیندهای پررنگ برای فرهنگ ایرانی زنده نگه میدارد.
کتاب نمادی از مقاومت و تاب آوری فرهنگی ایران است که تا هنگامی که ایرانیان به آن پایبند باشند، فرهنگ ایران هرگز شکست نخواهد خورد.
کتاب بهعنوان ستون فرهنگی ایران قلب ثپنده تاب آوری است.
کتاب در طول تاریخ نقشی بیبدیل در تابآوری ملی ایفا کرده است. از شاهنامه فردوسی تا رمانهای مدرن، هر کتابی بخشی از زنجیره مقاومت فکری و تاب آوری ایرانیان بوده است.
مفهوم تاب آوری فرهنگی، نقش کتاب و مطالعه را در افزایش آگاهی و دانش برای تقویت تابآوری فرهنگی ایران برجسته میکند.
دکتر محمدرضا مقدسی، بنیانگذار و پدر خانه تابآوری ایران، یکی از چهرههای پیشرو در حوزه تابآوری و روانشناسی مثبت در ایران است. وی تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مدیریت در دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داده و موفق به اخذ مدرک دکتری تخصصی شده است . مقدسی علاوه بر مدیریت خانه تابآوری که آدرس تخصصی تابآوری ایران در فضای مجازی محسوب میشود به عنوان مترجم و نویسنده کتابهایی چون «تابآوری در مدارس» نوشته نان هندرسون و «تابآوری زنان» اثر پاتریشیا اوگورمان نیز شناخته میشود.
ایشان و نویسندگان خانه تاب آوری ایران تاکنون بالغ بر ۴۰ عنوان کتاب تاب آوری ترجمه و منتشر کرده اند او همچنین به عنوان مشاور عالی مأموریت ملی تابآوری فرهنگی ایران با دانشگاه حکیم سبزواری فعالیت کرده و نقش مؤثری در تحلیل مسائل اجتماعی و فرهنگی ایفا میکند.
دکتر محمدرضا مقدسی متولد کرمانشاه است و تحصیلات دبیرستانی خود را در دبیرستان کزاری ( شئونات ملی ) را نیز در همین شهر به اتمام رسانده است.

۵ بازدید
۰ امتیاز
۰ نظر
هنوز هیچ نظری ثبت نشده است !