منتورینگ برای مددکاران اجتماعی
منتورینگ فرآیندی ساختارمند است که در آن افراد با تجربه تر (منتورها) به مددکاران اجتماعی کمتر تجربه یا تازه کار کمک می کنند تا مهارت های حرفه ای، دانش تخصصی و توانایی های کاربردی خود را در زمینه کار اجتماعی تقویت کنند. این رابطه بر پایه انتقال تجربه، هدایت و حمایت روانی-حرفه ای شکل می گیرد و به مددکاران کمک می کند تا چالش های کاری مانند تعامل با مراجعین، مدیریت استرس یا تصمیم گیری های اخلاقی را بهتر پشتکار کنند.
منتورینگ یا ره نمایی برای فعالیت اجتماعی در حوزه مددکاری اجتماعی، فرآیندی هدفمند است که در آن مددکار با ایجاد رابطه حمایتی و مبتنی بر اعتماد، دانش، مهارت و تجربیات خود را به اشخاص، گروهها یا جوامع هدف انتقال می دهد.
این رویکرد با تمرکز بر توانمندسازی، به افراد کمک می کند تا از طریق کسب آگاهی، توسعه مهارتهای اجتماعی و اقتصادی، و مشارکت در فعالیتهای جمعی، به استقلال و خودکفایی دست یابند.
مددکاران اجتماعی با شناسایی نیازها و اولویت های گروههای هدف، برنامه های آموزشی، مشاورههای تخصصی، و حمایتهای عملی را طراحی و اجرا می کنند تا افراد بتوانند بهطور موثر در تحولات اجتماعی مشارکت کرده و به عنوان شهروندان فعال، نقش خود را در توسعه پایدار ایفا نمایند.
چه نوع دانشی در مددکاری اجتماعی مورد نباز است و ره نمایی چگونه میتواند رشد مددکاری اجتماعی را تسهیل کند؟
این فرآیند به مددکاران اجتماعی کمک می کند تا سریع تر در محیط کاری خود جاگیر شوند، اعتماد به نفس حرفه ای خود را افزایش دهند و از تجربه های منتور برای پیشگیری از اشتباهات رایج استفاده کنند. منتورینگ همچنین به شناسایی نقاط قوت و ضعف فردی منجر شده و راهکارهای عملی برای رشد حرفه ای ارائه می دهد. این موضوع به ویژه در حوزه های پیچیده مانند کار با گروه های آسیب پذیر یا مداخلات اجتماعی اهمیت دارد.
برخلاف رابطه مدیر-کارمند، منتورینگ معمولا بر پایه داوطلبانه و متقابل استوار است. مددکاران اجتماعی می توانند از طریق جلسات منظم، بحث های گروهی یا مشاوره فردی از منتور خود کمک بگیرند. سازمان های حمایتی نیز ممکن است برنامه های منتورینگ رسمی را برای کارکنان خود ترتیب دهند تا ضمن توسعه نیروی انسانی، پیوستگی و انگیزه کارکنان را افزایش دهند.
منتورها در این حوزه معمولا افرادی با سابقه طولانی در کار اجتماعی هستند که علاوه بر دانش تخصصی، مهارت های ارتباطی و همدلی قوی دارند. آنها به مددکاران کمک می کنند تا با مسائل اخلاقی، فشارهای روانی و پیچیدگی های سیستم های اجتماعی به شیوه ای موثر کنار بیایند. همچنین، منتورها می توانند منابع جدیدی مانند روش های نوین مداخله یا شبکه های حرفه ای را به مددکار معرفی کنند.
با تقویت توانایی های مددکاران اجتماعی، منتورینگ بهبود مستقیمی در کیفیت خدمات اجتماعی ایجاد می کند. مددکاران آموزش دیده و حمایت شده توانایی بیشتری برای کمک به افراد آسیب پذیر و تغییر ساختارهای ناعادلانه جامعه دارند. این فرآیند نه تنها به رشد فردی مددکاران کمک می کند، بلکه به توسعه پایدار نظام کار اجتماعی نیز منجر می شود.
کتاب ره نمایی برای فعالیت های اجتماعی به عنوان یکی از منابع ضروری برای مددکاران اجتماعی، به بررسی اصول و روش های کاربردی در حوزه راهنمایی فعالیت های اجتماعی می پردازد. این کتاب که توسط *دکتر محمدرضا مقدسی*ترجمه شده است.
مفاهیمی مانند منتورینگ و مهارت های ارتباطی موثر را معرفی می کند و به مددکاران کمک می نماید تا با رویکردهای علمی و عملی، نیازهای مراجعان خود را شناسایی و پاسخگو باشند. همچنین، این اثر با تاکید بر جنبه های کاربردی، نقش راهنمایی در بهبود کیفیت خدمات اجتماعی را مورد تحلیل قرار می دهد.
ساختار کتاب به گونه ای طراحی شده است که هم مبانی نظری و هم راهکارهای عملی را پوشش دهد. در بخش های مختلف، به ابعادی مانند مهارت های مشاوره ای، برنامه ریزی برای مداخلات اجتماعی و ارزیابی نیازهای فردی و جمعی پرداخته می شود.
علاوه بر این، با اشاره به نیاز به توانمندسازی مددکاران، این کتاب به عنوان یک راهنما، به آن ها کمک می کند تا با بهره گیری از تکنیک های مدرن، بهترین شیوه ها را در ارتباط با مراجعان، خانواده ها و جوامع محلی اجرا کنند.
این رویکرد جامع، کتاب را به مرجعی ارزشمند برای حرفه ای های این حوزه تبدیل کرده است.
این کتاب دیدگاه تازه ای درباره تعاملات و مددکاری اجتماعی را ارائه میکند و امیدوار است بتواند با بهبود آموزش، رابطه بین مبانی نظری و عملکرد دانشگاهی در عرصه منتورینگ و مددکاری اجتماعی را تقویت کند. جوهره اصلی کتاب مبتنی بر معرفی و تبیین مفهوم <ره نمایی> است.
در فصل اول کتاب ابتدا مفهوم و اهداف “ره نمایی” مورد بررسی قرار میگیرد. فصل دوم این کتاب با طرح سوالاتی مواجه خواهیم شد از این قرار:
چه نوع دانشی در مددکاری اجتماعی مورد نباز است و ره نمایی چگونه میتواند رشد مددکاری اجتماعی را تسهیل کند؟
فصل سوم و چهارم کتاب ره نمای فعالیت های اجتماعی یا منتورینگ برای مددکاری اجتماعی بر نقش دانش تئوری در فرآیند ره نمایی برای مددکاران اجتماعی و سازماندهی و مدیریت کار عملی برای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی تاکید داشته، این فصل همچنین تحلیل دقیقی از استانداردهای جهانی برای آموزش مددکاران اجتماعی ارائه میدهد که توسط انجمن بین المللی مدارس مددکاری اجتماعی (JASSW) تدارک دیده شده است.

۲۵ بازدید
۲ امتیاز
۰ نظر
هنوز هیچ نظری ثبت نشده است !